tisdag 12 augusti 2008

Beijing 2008 - Berlin 1936

Med risk att få politiska påhopp skriver jag dessa tankar.
72 år har gått sedan de olympiska spelen i Berlin var. Ändå tycker jag mig se stora likheter mellan dessa båda händelser. Bägge spelen ägde rum i socialistiska stater. Den ena brun, den andra röd men fortfarande socialistiska. Bägge stater har gjort allt för att göra sig av med oliktänkande och försökt visa upp en välputsad fasad, att de är en stormakt. 1936 var det svårt att få information om vad som egentligen försegick i "arbetslägrerna". Nu i efterhand så vet vi. Flera miljoner "icke önskvärda" blev systematiskt avrättade.
Informationen om vad som händer i Kina är inte på något sätt fullständig, det förstår även jag, men vi vet ändå mer om hur den Kinesiska staten behandlar de som inte fogar sig i ledet än vad man visste 1936. Systematiskt förföljande och munkavle på de som försöker säga vad de tycker/tänker.
Vad vinner det kinesiska folket på att OS hålls i deras land? Vissa inkomster på turism, ja, mer mod att våga säga vad man tycker, nej. Intervju på intervju med kinesiska medborgare visar på tvångsdeportation, husaresster och förbud att utöva sin tro. Allt på grund av OS.
"One world, one dream" har detta OS som valspråk. Vad är Kinas dröm? Vad är alla socialisters dröm (brun liksom röd)? I en enkel jämnförelse verkar det som att drömmen är att göra sig av med alla oliktänkande och stöpa alla i samma form.
Ja, ja...jag har inte doktorerat i statsvetenskap, men det är mina egna tankar just nu. I framtiden har jag kanske fått en annan förståelse (ingen är ju sämre än att man kan ändra på sig).
Jag avhåller mig från att skriva något om min kristna tro i detta inlägget pga att jag inte tycker att tro och politik hör ihop.
Skilj kyrka och stat åt i Sverige, snarats
Gud välsigne oss alla

Inga kommentarer: